Proces revitalizácie tatranského lesa potrvá 10 až 15 rokov

16.11.2005 Celý región

Vysoké Tatry 16. novembra (TASR) - Proces revitalizácie kalamitou zasiahnutého územia vo Vysokých Tatrách potrvá 10 až 15 rokov. Štátne lesy TANAP-u začali s...
Vysoké Tatry 16. novembra (TASR) - Proces revitalizácie kalamitou zasiahnutého územia vo Vysokých Tatrách potrvá 10 až 15 rokov. Štátne lesy TANAP-u začali so zalesňovaním už v jarnom období, keď pripravili 400 ha plôch. Z nich bolo potrebné opätovne zalesniť 130 ha.

\"Pokračovali sme aj v jesennom období, ale výsadbu sme redukovali vzhľadom na suché počasie. Stromčeky by sa nemuseli ujať, preto presúvame práce na jarné obdobie, \" informoval riaditeľ Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u Peter Liška. Zalesňovanie, teda revitalizácia bude dlhodobým procesom. \"Našim cieľom je vypestovať nový les, ktorý bude priestorovo i druhovo diferencovaný, \" dodal.
Za uplynulých 55 rokov existencie TANAP-u lesníci znížili podiel smreka z takmer 90 percent na 70 percent. V obnovených lesných porastoch chcú znížiť zastúpenie smreka na menej ako polovicu. Ostatok by mali tvoriť ďalšie dreviny ako borovica, smrekovec a jedľa, z listnatých v prípravnom období najmä breza a jarabina a neskôr aj cennejšie listnáče ako jaseň, javor a vo východnej časti aj buk.
Veterná smršť 19. novembra 2004 zasiahla 12 600 ha tatranského lesa, z toho takmer 9 tisíc ha v správe Štátnych lesov TANAP-u.
 

Vyberte región